Darien16's Blog

Just another WordPress.com weblog

8.Risnjak-Snježnik


28.3.2010 Danas mi je sretan dan,konačno opet idem na Risnjak nakon propalog prvog puta zbog visokog snijega nešto više od 1 metar.Danas očekujemo da će snijeg biti tvrd.U 7 ujutro krećemo iz Pule. Zlatko i ja na putu prolazimo po Vesnu u Labinu i nastavljamo vožnju kroz Istru do Gorskog Kotra. Vozimo se do Platka gdje se spremamo i krećemo pješke.

Vrijeme je perfektno,ugodno nije niti toplo niti gladno.Krenuli smo u 09:45. Prolazimo šumskom stazom po lijepom tvrdom snijegu, nakon 20-30 min hodanja otvara nam se prvi pogledi na Risnjak i Snježnik koji su još  jako daleko, idemo dalje šumskom stazom i dolazimo do raskrižja gdje idemo ravno u smijeru Risnjaka. Odlučili smo napraviti prvu kratku pauzu, a onda nastavljamo dalje. Nakon 20 minuta hodanja dolazimo do raskrižje od tuda ima jos 30 minuta do Risnjaka (doma).Sada se počinju javljati prvi problemi jer je snijeg prekrio veliko kamenje tako da se mora paziti di se staje. Počinje završnji uspon do doma koj traje oko 20 minuta,nezgodno je jer je snijeg na ovom dijelu malo rastopljen tako da se propada i prekriveno je veliko kamenje. E tu se dosta propadalo. Dolazimo do doma koj nažalost ne radi i radimo kraću pauzu,nakon par min nastavljamo prema vrhu no vrijeme se počelo mijenjati. Prelazimo prvi dio uspona i dolazimo do najzahtjevnijeg dijela. Poslije prve sajle gdje je dosta veliki uspon i jos po snijegu može biti nezgodno (makar je meni bilo) .Krećem drugi, hodam,hodam,hodam i odjednom nagazim i odroni mi se sve pod nogama tako da sam proklizio nekih 5 metara za dolje,razmišljam dali da pokušam ponovno ili da odustanem……..ali ipak nema odustajanja idem probati opet i ovaj put ide bez problem. Na vrhu smo  i taman počinje grmijeti i još padati ledena kiša,odlučili smo se brzo vratiti dolje nismo niti slikali niti ništa. Spustili smo se do doma drugim putem preko grebena.

Kod doma smo sreli 4 planinara koji su išli isto prema vrhu malo smo popričali i krenuli prema dolje nakon odprilike 5 min Zlatko nam govori da ćemo na Snježnik ići kroz dolinu naokolo dužim putem. Krenuli smo prema dolje i uhvatio nas dosta jak snijeg nažlost kratko je padao,ubrzo dolazimo do doline i idemo ravno pa lijevo za Snježnik. Na  raskrižju puteva za Snježnik desno lakši i duži put, a lijevo teži i kraći odlučujemo se za lakši zbog puno snijega.Nažalost izgubili smo markaciju jer je bila valjda ispod snijega tako da više nismo išli po markacijama do vrha nego preko malih brda i grebena. Na vrhu je vrijeme  opet lijepo sunčano, a sreli smo i 3 snowbordera koji su se spuštali padinom do doma.Nakon pauze od 10 min na vrhu krećemo prema Platku.Na Platak dolazimo jako brzo i tu završava naš izlet.

Oglasi

Single Post Navigation

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: