Darien16's Blog

Just another WordPress.com weblog

9.Sjeverni i Srednji Velebit


25.4.2010 Danas mi je jedan od najboljih dana.Dugo sam čekao ovaj dan jer idemo 2 dana na VELEBIT!!! Zlatko i ja odlučili smo  krenuti na Velebit u 7 ujutro. Vozimo se kroz Istru, a nebo nam govori da nećemo imati lijepi dan. Dolazimo u Senj i trebamo se voziti jos 30-40 km, a ja sam nestrpljiv  da počnem hodati. Zlatko mi cijelo vrijeme priča o Velebitu. Naš plan je  da autom idemo do Lubenovca, a onda da se popnemo na  Kozjak i još neke vrhove, ovisno o vremenu, a šator  da postavimo negdje u blizini Lubenovca. Plan je jedno…, a vrijeme?  Gledam sve naokolo velike strme planine koje nas okružuju, prekrasne su.Vrijeme se mijenja dok se vozimo  i zato skrećemo prema  Alanu. Moramo stati  svako toliko da slikamo otoke i more.

Evo i prvog problema, zapusi snijega nasred ceste. Razmišljmo???? i u sljedećem trenutku već smo vani i  raskopavamo ih (sreća da sam ga ponio cepin). Prvi zapuh je  20 cm visok i oko 50 cm dugačak . Baš smo se zagrijali i  nastavljamo dalje kad nakon samo 5 metara  drugi zapuh!!!! 2 puta veći nego prvi. Ne gubimo nadu, ali ovog smo raskopavali dobrih pola sata. Vozimo se  dalje no tu su jos 2 velika zapuh koja nije moguće raskopati, visoki su oko 2 metra i široki preko cijele ceste. Sjedimo u autu i razmišljmo šta sad. Prvi prijedlog je da odemo na Bjelolasicu, ali ja sam bio protiv toga,sljedeći prijedlog dajem ja da pustimo auto tu i da krenemo pješke. No od tuda do Alana ima dobrih 500 metara, a do Lubenovca 10km. Odlučujemo krenuti pješke da vidimo situaciju.

Vrijeme je loše, hladno je i  puše jaka bura. Dolazimo do doma vrlo brzo. Kasnije ćemo montirati šator a sada idemo obaviti šetnju. Hodamo bijelim putem do prijevoja i ja dajem prijedlog da idemo na Zečjak  koj je viskok 1622m , Zlatko odmah govori može.Hodamo uskom šumskom stazom, a snijega jos nema izlazimo na prvu kamenu livadicu gdje odlučujemo ići vidjeti šta ima na grebenu…no na grebenu nas dočekuje snažan vjetar!!!!Brzo se vraćamo nazad i krećemo prema Zečjaku,dolazimo do sjevernih strana gdje je ostalo puno snijega i teško je pratiti markacije jer su ispod snijega.Za nešto više od  1 sat dolazimo na vrh,slikamo se i stavljam pečat u moj dnevnik…pita me Zlatko dali ćemo otići do sljedećeg vrha Kita ili idemo nazad. Ja naravno kažem idemo na sljedeći vrh.Uskoro krećemo dalje i tu nastaju problemi, snijeg je postao dubok i markacije su ispod snijega isto tako one koje su na kamenju+gusta magla, uskoro gubimo markacije i hodamo na blef nakon 30 min smo je našli,hodamo dalje i opet nakon par min ih gubimo i tako sve do ispod vrha.Gledam okolo rupe u snijegu koje su duboke više od 1 metar. Na skretanj smo produžili ravo jer od magle nismo vidjeli markaciju pa se sada moramo spuštati.Hodamo nešto više od 1 sat i meni nije jasno di je taj vrh jer od Zečjaka do tamo treba 1 sat,uskoro smo ugledali cestu koja vozi za Lubenovac i Alan shvatili smo da smo negdje krivo skrenuli i tako se vraćamo prema Alanu,dolazimo na cestu i ugledali smo goleme zapuhe na cesti široke oko 5-6 metara a visoke 2-3 metara ( a tuda smo mi trebali ići autom hehe)po bijelom putu hodamo 40 min i dolazimo do Alana. Dolazimo do doma i bili smo znatiželjni dali je otvoren i dali je neki domar unutra,ušli smo unutra i vidjeli da nema nikoga pa smo odlučili tu spavati.

Stavili smo vodu da se kuha za torteline i za čaj, a dok to ne zakuha da budemo korisni išli smo sječi drva za nas i za druge koji budu došli ovdje.Jedemo i pada mrak,radimo plan za sutra i odlučili smo otići na Sjeverni Velebit odraditi 3-4 vrha ako sve bude bilo ok.Idemo spavati u 22 sata i tu završava naš prvi dan koj nije bio toliko uspješan za sutra se nadamo ljepom vremenu.

26.4.2010. U 6 i po nas je probudilo lijelo vrijeme bez i 1 oblaka znali smo da ćemo imati jako lijepi dan.Idemo brzo jesti i krenuti dalje.Hodamo Premužičevom stazom koja nas prvo vodi uzbrdo i dolazimo do sniježišta. Od tuda nadalje sve je snijeg osim po grebenima,hodamo 30 min i izlazimo na otvoreno mjesto gdje se vidik  pruža na sve 4 strane svijeta u unutrašnjost sjevernog i srednjeg velebita,na more i na otoke. Od tuda  imamo pogled na Crikvena koja je visoka 1635 metara gdje smo se i zaputili.Uskoro ulazimo u šumu gdje se opet gube markacije no ovaj put ih nalazimo brzo i krećemo dalje. Ovdje se počelo propadati tako da nije baš lako hodati kamenita staza je totalno zatrpana snijegom,slikam stalno,gledam velika okomita brda sa svih strana tako nešto lijepo nema nigdje u Hrvatskoj. Dolazimo do završnog uspona za Crikvenu gdje ostavljamo štapove jer nisu potrebni,sada su potrebne ruke i noge,dolazimo i do prvog klina (jednog jedinog) mislio sam da će ih biti više ali nije potrebno. Napokon  na vrhu sa kojeg se pruža prekrasan pogled na sve 4 strane svijeta,sve oko nas same planine.Slikamo se i malo odmaramo sljedeći vrh na koji smo trebali ići je bio Gromovača ali mi Zlatko govori da nemamo vremena pošto nam je do ovog vrha trebalo 4 sata umjesto 2 i po tako da smo se odlučili otići do Rossijeve kolibe i tamo stati 20 minuta.

Hodamo jako zanimljivom kamenom stazom, a sa oba dvije strane su velike provalije i brda.Dolazimo do raskrižja sa špilju Varnjaču ali ovaj put nećemo ići do nje. Idemo dalje i dolazimo do dosta opasnog dijela, nagnuto je jako za 45 stupnjeva a dolje pad od 100-200 metara ako se posklizneš dugo češ kliziti. Kod Rossijeve kolibe  radimo pauzu i odlučujemo se istim putem vratiti nazad.Vraćamo se umorni istim putem. U pl.domu Alan smo došli u 17 sati i krećemo prema autu spuštajući se prema moru.I tu zvršava moj prvi izlet na Velebit sa 2 osvojen vrha. Nije loše za prvi put. Na ljeto se opet vraćam na više dana.

Oglasi

Single Post Navigation

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: